Υγιεινή διατροφή και Δίαιτα
Όλοι μας θέλουμε και προσπαθούμε να έχουμε μια υγιεινή διατροφή. Τι ακριβώς όμως είναι η υγιεινή διατροφή; Η υγιεινή διατροφή είναι η διατροφή εκείνη που θα βοηθήσει στη διατήρηση ή στη βελτίωση της υγείας μας. Είναι η διατροφή που θα παρέχει στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, καλά λιπαρά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, κοτόπουλο κ.α, περιορίζοντας ή αποκλείοντας άλλες τροφές όπως κόκκινο κρέας, αλκοόλ και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Όταν ακούμε τον όρο δίαιτα, συνήθως αναφερόμαστε στην κατάσταση κατά την οποία έχουμε υποβάλει το σώμα μας να χάσει βάρος. Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή η δίαιτα θα σταματήσει. Έχει δηλαδή αρχή και τέλος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δίαιτες δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα και βιώνουμε φαινόμενα γιο-γιο, να χάνουμε και να ξαναπαίρνουμε βάρος συνεχώς. Αντί λοιπόν να ασκήσουμε πίεση στον εαυτό μας να τηρήσει μια δίαιτα που έχει αρχή και τέλος, μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε να κάνει διατροφή. Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να ακολουθήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς στερήσεις, αλλά με σταδιακές αλλαγές.
Τακτικά γεύματα: Οι μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα γεύματα μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την πείνα και το βάρος τους. Επιπλέον, τα τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα ωφελούν και στην καλύτερη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Νερό: Δεν πεινάς, διψάς. Όσο και να μας φαίνεται κοινότυπο δεν παύει να ισχύει. Πολλές φορές το σώμα μας μπορεί να μπερδέψει την αίσθηση πείνας με την αίσθηση δίψας. Το νερό είναι το απαραίτητο καύσιμο του οργανισμού για πολλές λειτουργίες. Οπότε πίνουμε πριν διψάσουμε, καθώς αν διψάσουμε σημαίνει πως έχουμε ήδη αφυδατωθεί. 2-3 λίτρα νερό την ημέρα είναι αρκετά για την καλή ενυδάτωσή μας. Μια καλή συμβουλή είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό.
Σαλάτα και φρούτα: Προσπαθήστε να ξεκινάτε τα γεύματα σας πάντα από τη σαλάτα και μετά περάστε στο κυρίως. Μην παραλείπετε τα φρούτα, εντάξτε τα στο πρωινό ή ανάμεσα στα γεύματα. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και μπορούν να μετριάσουν σημαντικά την πείνα.
Υδατάνθρακες: Αντικαταστήστε του απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους. Αποφύγετε τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί, τη ζάχαρη και αντικαταστήστε με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα.
Πρωτεΐνη: Εντάξτε την πρωτεΐνη στα 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Η πρωτεΐνη προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό, αλλά και διατηρεί τη σύσταση των μυών στο σώμα.
Καλά λιπαρά: Το ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς των λιπών. Αποφύγετε κορεσμένα και trans λιπαρά όπως το βούτυρο, τη μαργαρίνη και άλλα έλαια και προσθέστε ελαιόλαδο, αβοκάντο ή βούτυρο ξηρών καρπών.
Αλάτι: Περιορίστε το αλάτι από τη διατροφή. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού αυξάνει και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, αυξάνει την κατακράτηση υγρών σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 1,5 κιλό επιπλέον. Αντίθετα, η μείωση του αλατιού μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης και χορήγησης φαρμάκων.