Μύθος #10: Αν τρώω λιπαρά θα αυξηθεί το σωματικό μου λίπος.

Αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει, διότι το σώμα μας αποθηκεύει ως λίπος την περίσσια ενέργεια, δηλαδή τις παραπάνω θερμίδες που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει. Όποτε, ο κανόνας είναι απλός, αν φας παραπάνω από αυτό που σου αναλογεί τότε παίρνεις βάρος και ένα μέρος αποθηκεύεται ως λίπος.

Μύθος #9: Όταν κάνεις διατροφή απαγορεύεται να φας γλυκό.

Αλήθεια: Ιδανικά θα θέλαμε να μην υπάρχουν γλυκά σε μια διατροφή. Επειδή, όμως αυτό είναι ανέφικτο στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να έχουμε στη διατροφή κάποιο γλυκό ώστε να μην στερούμαστε!

Μύθος #8: Για να χάσεις βάρος, θα πρέπει το τελευταίο σου γεύμα να είναι πριν τις 8 το βράδυ.

Αλήθεια: Το μόνο που έχει σημασία είναι οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες. Κάποια άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, ίσως να τα βοηθά να τρώνε νωρίς το βραδινό, καθώς μπορεί έτσι να περιορίσουν ένα μέρος των συνολικών θερμίδων. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ένα άτομο που θέλει να φάει το βράδυ, εχωντας προσέξει μέσα στην ημέρα δεν μπορεί να χάσει βάρος. Επιπλέον, δε συνίσταται η κατανάλωση μεγάλου γεύματος αργά το βράδυ καθώς επηρεάζει την ποιότητα ύπνου.

Μύθος #7: Τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα.

Αλήθεια: Δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο που να έχει συνδεθεί με την κυτταρίτιδα. Αυτό που έχει πολύ σημαντικό ρόλο είναι ο γονιδιακός παράγοντας, καθώς κάποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η ποιότητα της διατροφής, η ηλικία, το ποσοστό λίπους, το πάχος και η ελαστικότητα του δέρματος.

Μύθος #6: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πιο υγιεινά από τα κατεψυγμένα.

Αλήθεια: Τα φρέσκα με τα κατεψυγμένα δεν διαφέρουν. Η κατάψυξη μπορεί και διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και λαχανικών χωρίς να αλλοιώνει την υφή και τη γεύση τους.

Μύθος #5:  Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν λιγότερες θερμίδες από τα απλά.

Αλήθεια: Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν τις ίδιες θερμίδες με τα απλά. Αυτό που σίγουρα διαφέρει και αξίζει κάποιος να δώσει σημασία είναι ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κάποια μικρό θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό.

Μύθος #4:  Το ελαιόλαδο έχει λιγότερες θερμίδες από το βούτυρο.

Αλήθεια: Τόσο το βούτυρο και η μαργαρίνη, όσο και το ελαιόλαδο είναι λίπη. Ωστόσο, το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή καθώς θεωρείται υπερτροφή, έχοντας καλά λιπαρά συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Ένα γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες, ανεξαρτήτου ποιότητας.

Μύθος #3:   Οι υδατάνθρακες παχαίνουν.

Αλήθεια: Οι υδατάνθρακες αποδίδουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τις πρωτεΐνες, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτό που θα αυξήσει το σωματικό μας βάρος, είναι οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνουμε. Οι υδατάνθρακες μάλιστα έχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας, καθώς είναι η κύρια πηγή καυσίμου του σώματος. Ένας από τους λόγους που κατηγορούμε τους υδατάνθρακες είναι η υπερκατανάλωση που κάνουμε.

Μύθος #2:   Υπάρχουν συμπληρώματα που σε βοηθάνε να κάψεις λίπος

Αλήθεια: Υπάρχουν στην αγορά πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα που υπόσχονται απώλεια λίπους. Αναφέρονται ως λιποδιαλύτες, ενώ συνήθως χρησιμοποιούν λεζάντες όπως «χάστε λίπος άμεσα», «αυξήστε τον μεταβολισμό», «χάστε βάρος» κ.α. Τα περισσότερα από τα συμπληρώματα περιέχουν καφεΐνη, εκχύλισμα από τσάι και άλλα βότανα, τα οποία δεν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον μεταβολισμό, αλλά ούτε και να κάψουν το λίπος.

Μύθος #1:   Η μαύρη ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες

Αλήθεια: Η μαύρη ζάχαρη έχει σχεδόν  τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή. Πιο συγκεκριμένα, η μαύρη ζάχαρη αποδίδει 15 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού, ενώ η λευκή ζάχαρη αποδίδει 16 θερμίδες. Επιπλέον, η μαύρη ζάχαρη έχει περισσότερα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά σε αμελητέες ποσότητες.

Scroll to Top