Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη

5 μύθοι για την πρωτεΐνη

5
5

1ος Μύθος: Η πρωτεΐνη έχει σημασία μόνο για αυτούς που αθλούνται.​

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον κάθε οργανισμό, καθώς αποτελεί το δομικό υλικό για τους μύες, το δέρμα, τους χόνδρους και το αίμα. Επίσης, συμβάλει στην ορμονική και ενζυμική λειτουργία του οργανισμού. Οι αθλητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη και συνιστάται να καταναλώνουν 1,2-2g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Για τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό συνιστάται 0,8-1g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

2ος Μύθος: Οι χορτοφάγοι και οι vegan δεν λαμβάνουν πρωτεΐνη

Τόσο οι χορτοφάγοι όσο και οι vegan, λαμβάνουν συνολικά λιγότερη πρωτεΐνη συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ωστόσο, οι ποσότητες που λαμβάνουν τείνουν να πληρούν τις γενικές συστάσεις. Όσον αφορά τους αθλητές και συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, οι μελέτες δείχνουν πως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε πρωτεΐνη συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό λόγω της απορρόφησης της φυτικής πρωτεΐνης. Ως εκ τούτου, έχουν 10-15% αυξημένες ανάγκες στη συνολική ημερήσια πρόσληψη. Αυτό που συμπερασματικά κρίνεται αναγκαίο για τους χορτοφάγους και τους vegan, είναι να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποικιλία από φυτικές πρωτεΐνες, καθώς η φυτικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Για παράδειγμα τα όσπρια υπολείπονται σε μεθειονίνη.

3ος Μύθος: Η πρωτεΐνη είναι επιβλαβής για τα νεφρά

Στα άτομα που πάσχουν από νεφρική ή ηπατική νόσο συνιστάται δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη, έχοντας πάντα παρακολούθηση από γιατρό και διαιτολόγο. Ωστόσο, στον υγιή πληθυσμό η πρωτεΐνη δεν είναι επιβλαβής για τα νεφρά. Μάλιστα, σε μελέτη του 2016 σε αθλητές που λάμβαναν 4,4g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους για 2 μήνες και σε υγιή άτομα που λάμβαναν 2,5g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους για έναν ολόκληρο χρόνο δεν υπήρξε καμία επίπτωση στην υγεία των νεφρών.

4ος Μύθος: Όση περισσότερη πρωτεΐνη καταναλώνεις όταν ασκείσαι τόσο το καλύτερο

Σύμφωνα με τις μελέτες, η κατανάλωση 20-40g πρωτεΐνης ανά 3-4 ώρες αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα στη μυϊκή υπερτροφία. Η παραπάνω κατανάλωση πρωτεΐνης, έως και 70g, δεν φάνηκε να έχει περαιτέρω οφέλη. Η πρόσληψη 1,2-2g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους (ανάλογα με το είδος και την ένταση της άσκησης) είναι η ιδανική για μυϊκή υπερτροφία.

5ος Μύθος: Η πρωτεΐνη πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά την προπόνηση

Η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά την προπόνηση είναι σημαντική για την αποκατάσταση και αναδόμηση των μυών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα μετά την προπόνηση, καθώς η μυϊκή ανάπλαση κορυφώνεται εντός 3 ωρών μετά την προπόνηση. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωτεΐνης μαζί με υδατάνθρακα πριν την προπόνηση φαίνεται να είναι επίσης ωφέλιμη. Ο τύπος της πρωτεΐνης δείχνει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η ζωική πρωτεΐνη έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα αμινοξέα που μπορεί να υπολείπονται στη φυτική πρωτεΐνη. Συμπερασματικά, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η συνολική πρόσληψη και ο καταμερισμός της κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι αν θα γίνει μετά την προπόνηση.

Scroll to Top