Διατροφή χαμηλή σε FODMAPs

Δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs

5
5
Τι είναι η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs;

Η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs (Ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) είναι μια δίαιτα 3 σταδίων που δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν συγκεκριμένοι ερεθισμοί και να ακολουθηθεί μια διατροφή χωρίς έντονα συμπτώματα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου 55%-70% των ανθρώπων έχουν οφέλη και ανακουφίζονται από τη συγκεκριμένη δίαιτα. Ωστόσο, λόγω της ιδιαιτερότητας και πολυπλοκότητας της δίαιτας θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός διαιτολόγου. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η δίαιτα FODMAP είναι προσωρινή και δεν μπορεί να ακολουθηθεί για πάντα.

Είναι για όλους η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs;

Όχι, η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs αφορά κυρίως άτομα που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα), αφού έχει προηγηθεί διάγνωση.

Τα είναι όμως τα FODMAPs;

Το ακρωνύμιο FODMAP σημαίνει Ζυμώσιμοι Ολιγοσακχαρίτες, Δισακχαρίτες, Μονοσακχαρίτες και Πολυόλες. Είναι δηλαδή, μια ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας, οι οποίοι δεν απορροφούνται επαρκώς από το έντερο με αποτέλεσμα να προκαλεί φούσκωμα, πρήξιμο, κοιλιακό άλγος, αέρια και άλλα συμπτώματα. Τα FODMAPs βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα.

Φάσεις δίαιτας χαμηλής σε FODMAPs

Τα 3 στάδια της δίαιτας χαμηλής σε FODMAPs είναι ο περιορισμός, η επανεισαγωγή και η μακροχρόνια τροποποίηση της διατροφής (εξατομίκευση).

1η φάση: Περιορισμός

Όλες οι τροφές υψηλές σε FODMAPs αποκλείονται από τη διατροφή. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να δούμε αν είμαστε ευαίσθητοι στα συγκεκριμένα τρόφιμα, ενώ παράλληλα το έντερο μπορεί και «ξεκουράζεται». Η 1η φάση διαρκεί 2-6 εβδομάδες, ανάλογα με τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να μην διαρκέσει παραπάνω από 6 εβδομάδες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν κατά πολύ τα καλά βακτήρια του εντέρου.

2η φάση: Επανεισαγωγή

Μετά τον αρχικό περιορισμό των FODMAPs αρχίζουμε και εισάγουμε σταδιακά τα τρόφιμα υψηλά σε FODMAP για να διαπιστώσουμε την ανοχή σε αυτά, αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να εισάγουμε σταδιακά και ένα-ένα τα τρόφιμα για τη σωστή αξιολόγηση. Η 2η φάση μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 εβδομάδες.

3η φάση: Εξατομίκευση

Αφού έχουμε εντοπίσει όλα τα ερεθίσματα και έχουμε μάθει τι είναι και τι δεν είναι ανεκτό από τον οργανισμό μας, είναι η στιγμή που πρέπει να εξατομικευτεί το διαιτολόγιο ανάλογα με τα FODMAPs που ανεχόμαστε και τους συνδυασμούς που μπορούμε να κάνουμε. Στόχος είναι να πετύχουμε μια διατροφή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.

Γιατί θα πρέπει να εντάξω ξανά τα FODMAPs;

Πολύ εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος: «Γιατί να εντάξω ξανά τα FODMAP στη διατροφή μου, αφού ο περιορισμός τους με ανακούφισε από τα συμπτώματα;». Οι βασικοί λόγοι που θα πρέπει να επανεντάξουμε τα FODMAPs είναι οι εξής:

Εντερικό μικροβίωμα:  Ο περιορισμός των FODMAPs για μεγάλο διάστημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα καλά βακτήρια του εντέρου μας και να μειώσει τον αριθμό τους.

Περιοριστική δίαιτα: Παρόλο που μπορεί να μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα, η συγκεκριμένη δίαιτα είναι αρκετά περιοριστική και μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, αλλά και κακή σχέση με τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου: Οι μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που έχουν αποκλείσει ή μειώσει τα FODMAPs έχουν και μειωμένα επίπεδα ασβεστίου, λόγω του περιορισμού μεγάλων ομάδων τροφίμων.

Τρόφιμα υψηλά σε FODMAPs

Λακτόζη: Γαλακτοκομικά όπως γάλα, γιαούρτι, τυριά κ.α.
Φρουκτόζη: Σιρόπι καλαμποκιού, μέλι, χυμοί, φρούτα όπως: καρούζι, μήλα, σύκα κ.α.
Φρουκτάνες: Φρούτα όπως: ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσα σιτάρι κ.α.
Γαλακτάνες: Φασόλια, φακές, σόγια κ.α.
Πολυόλες: Γλυκαντικά με μαλτιτόλη, ξυλιτόλη, σορβιτόλη, φρούτα όπως  αχλάδια, μήλα, βερίκοκα κ.α.

Συνοπτικά, η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs αφορά συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, θα πρέπει να γίνεται επίβλεψη από τον διαιτολόγο και δεν θα πρέπει να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Scroll to Top