Ημερολόγιο καταγραφής διατροφής

Ημερολόγιο Καταγραφής:
Ένα πανίσχυρο εργαλείο για τον διαιτώμενο

5
5

Μήπως θυμάσαι τι έφαγες σήμερα ή χθες ή ακόμα καλύτερα προχθές;

Το πιο πιθανό είναι να μη θυμόμαστε τι φάγαμε. Ακόμα και να πιστεύουμε ότι θυμόμαστε, κάποιο τσιμπολόγημα, κάποιο κέρασμα, κάποιο απρογραμμάτιστο γεύμα μπορούν εύκολα να ξεχαστούν. Οι μελέτες λοιπόν δείχνουν πως ξεχνάμε τι τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην τροφή ή κάνουμε άλλα πράγματα ταυτόχρονα (πχ βλέπουμε τηλεόραση κατά τη διάρκεια του σνακ ή του γεύματος). Μάλιστα φαίνεται πως όσο μεγαλώνουμε τόσο τείνουμε να ξεχνάμε και μην έχουμε αίσθηση των γευμάτων, αλλά και των ποσοτήτων τους.

Γιατί να καταγράφω τα γεύματά μου;

Μια  πρόσφατη μελέτη του αμερικάνικου περιοδικού φαρμακολογίας, έδειξε πως τα άτομα που κρατούσαν ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να το τηρήσουν και να χάσουν βάρος. Οπότε, η καταγραφή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος ή να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Ένα ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων μπορεί να γίνει σύμμαχος στην προσπάθειά μας και να λειτουργήσει ως ο προσωπικός μας ιχνηλάτης για την παρακολούθηση ολόκληρης της διατροφικής εβδομάδας. Μπορούμε επίσης να καταγράψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που νιώθουμε πριν και αφού καταναλώνουμε το γεύμα μας. Αυτό θα ωφελούσε να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα τη σχέση μας με το φαγητό, με ποια συναισθήματα συνδέουμε την κατανάλωση ορισμένων τροφών, αλλά και τους πειρασμούς με τους οποίους μπορεί να ήρθαμε αντιμέτωποι. Επιπλέον, μετά το πέρας της εβδομαδιαίας καταγραφής μπορούμε να κάνουμε την αυτό-αξιολόγηση μας στη συνολική προσπάθεια που καταβάλαμε.

TIP: Δεν ξεχνάμε να καταγράψουμε τα υγρά: νερό, χυμοί, καφές, τσάι, ποτά κ.α

Τι μπορώ να παρατηρήσω σε ένα ημερολόγιο καταγραφής;
Τι ποσότητες και σε τι αναλογία ήταν τα γεύματα μου;
Κάνω μικρά και τακτικά γεύματα ή λίγα και πιο πλούσια;
Καταναλώνω αρκετά φρούτα και λαχανικά;
Πίνω αρκετό νερό; Τα υπόλοιπα υγρά που καταναλώνω ανήκουν στις λεγόμενες θερμιδικές βόμβες;
Καταναλώνω προϊόντα ολικής άλεσης;
Πόσο ξεφεύγω από το πρόγραμμά μου;
Καταναλώνω επεξεργασμένα τρόφιμα όπως αλλαντικά και κονσέρβες;

Όλα έχουν να κάνουν με το πόσο πραγματικά γνωρίζουμε τον εαυτό μας, όσον αφόρα τις διατροφικές συνήθειες. Αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη σχέση μας με το φαγητό. Αν μπορούμε να ακολουθήσουμε πιστά ένα πρόγραμμα διατροφής. Αν θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους. Αν μπορούμε και πώς να βελτιωθούμε σε κάποιες συνήθειές μας και πόσο το θέλουμε πραγματικά. Ένα ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων μπορεί να απαντήσει πολλά από τα ερωτήματα τα οποία θέσαμε.

Scroll to Top